吳國昌:民主是申張公平壓制貪腐的手段


議員吳國昌出席電視節目「向選民報告」時自評表現70分,他認為受制於議會結構,無法進入深度監察。「我哋唔係真正想政府倒台嘅反對派」,他指出自己揭示問題,包括提倡政制改革和高官問責,是希望政府改進,透過有效施政提高認受性。

有聽眾稱讚吳國昌「好謙」,指他的工作應該值95分,「幫咗市民好多忙去監督政府」,希望他來年「親力親為再選,或者交棒俾啲新人」。另有觀眾提出,要擴大民主派光譜和培養年輕人進入議會。吳國昌認為,以香港的經驗來看,年輕人晉身議會的方式要不透過區議會歷練,要不建基於當地發生政治激辯。

主持人問及「在此(未有區議會和政治激辯)之前,係咪都會親自上陣做住先?」吳國昌指要「呢個要天主安排,睇睇身體狀況仲有冇咁嘅健康可以做落去」,如今要推動政府建立分區直選的市政機構,讓年輕人有「上位」渠道,但若日後澳門有激烈的政治劇變,年輕人也應做好準備、裝備自己,「(政治)素人亦都可以上到嘅」。

吳國昌又認為,民主只是申張社會公平、壓制貪污腐敗的手段,而非絕對目的。「我希望喺經濟唔係下沉到大家造反嘅情況,及早由下而上推動政府落實民主政制去解決問題。否則,經濟下沉到大家要造反嘅時候,我阻都阻唔住。但我唔想咁樣做。」